woensdag

MASTER OF INVENTION

Conceptualist vond op MEET THE CREATIVES het volgende interessante bericht:

i-DepotVandaag een mega-tip voor alle creatieve geesten, ondernemers en uitvinders! Dit artikel kan je leven veranderen! Ken je het BBIE? Nee? Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) is het officiële bureau voor registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux. Wat veel mensen niet weten is dat je ook ideeën, ontwerpen en prototypes kan laten registreren in het i-DEPOT. Om dit breder bekend te maken heeft het 
Haagse ontwerpbureau
Ontwerpwerk voor het BBIE de campagne Goed idee? I-DEPOT ontwikkeld.

Het idee voor de campagne gaat uit van schetsen op bierviltjes. De boodschap is: Laat je idee registreren, dat kan problemen in de toekomst voorkomen! De website met alle I-DEPOT informatie kan je vinden via de QR code op de viltjes.
Zo werkt het i-DEPOT
1. Een goed idee …
… ontstaat vaak spontaan op het moment dat je dit het minste verwacht. In de kroeg, onder de douche, tijdens het koken of op de fiets. Het gat in de markt: een nieuw ontwerp, tv-format, concept of design. Het idee dat je misschien wel rijk gaat maken! Natuurlijk wil je voorkomen dat een ander je idee steelt en daarom wil je het beschermen. Maar hoe doe je dat?
2. … leg je vast in een i-DEPOT …
Met het i-DEPOT kun je bewijzen dat jouw idee op een bepaalde datum al bestond. Het i-DEPOT geeft je idee, concept, (tv)format, (mode)ontwerp of creatie een officiële datumstempel. Iedereen die een idee heeft kan een i-DEPOT indienen. Dit kan online en je kunt het i-DEPOT bewijs direct downloaden, nadat je je idee hebt vastgelegd. Een i-DEPOT kost slechts 35 euro. Het i-DEPOT is een product van het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom), het officiële bureau dat ook de registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux regelt. Het i-DEPOT is snel, veilig, betrouwbaar en gemakkelijk.
3. … zodat je rustig verder kunt
Na het indienen van je i-DEPOT kun je over je idee gaan praten met bijvoorbeeld een potentiële partner of investeerder. Je hebt immers jouw gedetailleerde omschrijving van een uitvinding, idee of concept in een i-DEPOT vastgelegd. Je kunt dus altijd aantonen dat het idee op dat moment al in jouw bezit was. Het is wel verstandig om daarnaast ook een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen.
Ook in het geval van auteurschap kan een i-DEPOT nuttig zijn. Auteursrecht ontstaat vanzelf op het moment dat je iets maakt dat origineel is en een eigen stijl heeft, en hoef je niet te registreren. Maar, in het geval van een conflict, heb je wel een bewijs nodig om aan de rechter aan te tonen dat je idee op een bepaald moment in je bezit was. Een i-DEPOT biedt dit bewijs. 
En heb je jouw idee al uitgewerkt en ga je ermee de markt op? Vergeet dan niet om na de ontwerpfase je creatie of concept wettelijk te beschermen met bijvoorbeeld een merk- of modelregistratie. Dit kan, net als het i-DEPOT, rechtstreeks bij het BBIE.
Lijkt ons dat dit je veel stress, vervelende discussies en zelfs rechtszaken kan besparen. Niet vergeten om je unieke ideeën vast te leggen op een viltje!

i-Depot