zondag

LEONORA CARRINGTON [1917-2011]

De Britse schrijfster, kuntschilder en beeldhouwster Leonora Carrington is in een Mexicaans ziekenhuis overleden. Ze werd gezien als een van de laatste grote surrealisten en is bekend om haar spokerige, dromerige werk. Carrington werd 94 jaar oud.
Het overlijden is door de Mexicaanse raad voor de kunst bevestigd, maar een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Carrington (wiki) behoorde tot een groep artistieke en politieke vluchtelingen die in de jaren veertig van de vorige eeuw emigreerde naar Mexico. Daar vormde ze een invloedrijk trio met Frida Kahlo Remedios Varo.
In Carringtons werk figureerden vogels, katten en eenhoornachtige dieren vaak in bevreemdende situaties. Ze schreef artikelen, romans en gedichten. Maar het meest bekend is ze van haar schilderijen waarvan ze er duizenden maakte en die onder meer in grote steden als New York, Los Angeles, Londen, Parijs en Tokio werden geëxposeerd.
De Briste, geboren in 1917, vertrok op haar twintigste naar Parijs waar ze in contact kwam met Salvador Dalí en Max Ernst. Met laatstgenoemde kreeg ze een relatie, maar nadat Ernst door de nazi’s werd opgepakt raakte ze depressief en kwam in een kliniek terecht. Ze wist echter te ontsnappen en richting Mexico te vluchten.

Bron: NRC